Investerarrelationer / Pressmeddelanden

Svenskarna inleder 2023 med pizza-rekord

Publicerat
2023-01-01 21:50

Yabie_pizza_rekord

Nyårsdagen är känd för att vara den dag då svenskarna äter mest pizza på hela året. Pizza-ätandet på nyårsdagen har varit en tydlig trend under det senaste decenniet och ökat för varje år. På nyårsdagen 2023 nådde den svenska pizza-försäljning nya rekordnivåer när man tripplade försäljningen jämfört med volymerna för en vanlig söndag i december.

Att svenskar älskar sin pizza på nyårsdagen lika mycket som älskar sina köttbullar på julbordet är fakta sedan länge. I takt med att pizzan tagit en självklar plats i det svenska samhället så har även populariteten och försäljningen ökat med den. 
 
Enligt statistik från fintechbolaget Yabie som tillhandahåller kassasystem för restauranger runtom i Sverige och som årligen hanterar +100 miljoner transaktioner så ökade pizza-försäljningen med 286% på nyårsdagen 2023 jämfört med en vanlig söndag. Även snittnotan ökade under nyårsdagen med över 20% på samma utvalda pizzerior. 
 
”Vi ser en tydlig trend att det är mindre oxfilé på pizzorna i år,” säger Mathias Plank, grundare och vd på Yabie.
 
 “Vi kan även se att de vegetariska alternativen har ökat starkt senaste året i försäljningsvolym, men alltjämt så är svenskarnas favoritpizzor fortfarande kebabpizza, margarita och hawaii.” fortsätter Mathias Plank.
 
Statistiken grundar sig i ett urval av pizzerior från städer med olika storlekar och geografiska placeringar, från Stockholm och Göteborg till Kristianstad och Umeå för att nämna några.
 
“En annan stark trend vi ser är att betydligt fler beställer sin pizza online via mobilen, så kallat mobile-ordering,” säger Mathias Plank. Tidigare har storbolag som Foodora och Uber Eats dominerat marknaden för online-order men idag har restaurang mer prisvärda alternativ från lokala aktörer, däribland Yabie. 
 
“Att svenskar älskar pizza på nyårsdagen visste vi redan, men vi hade inte kunnat föreställa oss en ökning på nästan 300% från en vanlig söndag i december. Pizzabagarna fick slita hårt i köket under första dagen på nya året,” avslutar Mathias Plank. 
 
Statistiken är hämtad från aggregerad försäljningsdata hanterad via Yabies kassasystem från slumpmässigt utvalda pizzerior i Sverige. Jämförelsedatan är baserad på försäljning under 1 januari 2023 (första söndagen 2023) och 11 december 2022 (andra söndagen i december 2022).
 
För mer info, vänligen kontakta:
Mathias Plank, Chief Executive Officer, mathias@yabie.com, +46 705 360 200
Karl Garberg, Chief Marketing Officer, karl@yabie.com, +46 708 800 875