Investerarrelationer / Pressmeddelanden

Convictus blir första välgörenhetsorganisationen i Sverige att samla in pengar med en smartphone som betalterminal

Publicerat
2022-12-12 08:02

Stockholm, 12 december 2022 – Convictus, en ideell förening som stödjer människor som lever i utsatthet i Stockholmsområdet, blir första välgörenhetsorganisationen i Sverige att använda smartphones som betalterminaler för att samla in gåvor till sin verksamhet. I samarbete med Mastercard, Yabie och Swedbank Pay kan de som vill ge en gåva under december månad enkelt göra det genom att blippa sitt betalkort direkt mot en smartphone.

Sverige är ett av världens mest kontantlösa samhällen där majoriteten av betalningarna sker via kort, och därför behöver välgörenhetsorganisationer hitta nya sätt att samla in pengar. Baserat på Mastercards höga internationella standarder och säkerhet och genom NFC-teknik har fintechbolaget Yabie utvecklat en app som gör att en smartphone kan användas som en betalterminal. 

Det innebär att den som vill ge en gåva till Convictus smidigt kan blippa sitt kort, digitala plånbok eller smartwatch mot en smartphone, på samma sätt som en traditionell betalterminal används i butik. Lösningen kommer att testas av Convictus under december månad 2022 på gator och torg på Södermalm i Stockholm, med förhoppningen att sedan använda den långsiktigt. 


”Convictus insamling på stan har försvårats av att det blir alltmer ovanligt med kontanter, så därför känns det oerhört smidigt att nu kunna använda smartphones som betalterminaler för att enkelt kunna ta emot gåvor i form av kortbetalningar.  Vi ser fram emot att erbjuda den här möjligheten under december och att det blir ett incitament till att bidra till vårt arbete”, säger Maria Dahlstedt, verksamhetschef på Convictus.

För Mastercard är lösningen en del i att göra det enkelt att ta emot digitala betalningar. Techbolaget arbetar också för att bidra till ett mer inkluderande samhälle där samarbetet med Convictus är ett exempel som ger organisationen bättre förutsättningar att kunna hjälpa fler utsatta människor. För varje bidrag som blippas med ett Mastercard-kort genom lösningen i december skänker Mastercard 100 kronor. 

”Vi vill bidra till innovativa lösningar som gör det så smidigt som möjligt att ta emot och betala med kort i både fysisk och digital miljö. Att kunna underlätta för Convictus i deras insamlingsarbete för människor i utsatthet i Stockholm, känns både viktigt, värdefullt och värmande”, säger Erik Gutwasser, divisionschef på Mastercard i Norden och Baltikum.

Det svenska fintechbolaget Yabie lanserade nyligen en produkt som förvandlar en smartphone till ett komplett kassasystem och en kortterminal endast genom att ladda ned en app. 

”Vi ser mycket fram emot att samarbeta med Convictus och Mastercard för att stötta hemlösa och utsatta människor i vårt närområde. Vi är stolta att som den första svenska aktören kunna erbjuda den här typen av betallösning på marknaden och möjliggöra enkla betalningar för ett gott ändamål”, säger Mathias Plank, VD på Yabie. 

Idag fungerar tekniken på Android, men även Apple iOS (iPhone) förväntas stödja den inom en snar framtid.